top of page

Επικίνδυνη Επικοινωνία

Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγεται ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η διαδικτυακή αποπλάνηση, το sexting και  η δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών.

  • Διαδικτυακή παρενόχληση - εκφοβισμός (cyber bullying)

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός γνωστός με τον όρο cyberbullying, είναι μια νέα μορφή εκφοβισμού μεταξύ παιδιών και εφήβων, ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο που φαίνεται να αποκτά σημαντικές διαστάσεις.

 

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου στο οποίο έχουμε πρόσβαση είτε μέσω κινητού τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Συγκεκριμένα ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να λάβει χώρα μέσω e-mail, τηλεφωνικών μηνυμάτων, δωματίων συνομιλίας, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδων σχετικών με ηλεκτρονικά παιχνίδια ή υπηρεσιών άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων.

Οι μορφές που μπορεί να πάρει ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ποικίλες. Ενδεικτικά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • επαναλαμβανόμενη αποστολή μηνυμάτων με βλαβερό και απειλητικό, περιεχόμενο ή αποστολή «αστείων» που γελοιοποιούν το παιδί.

 

  • Ανάρτηση προσβλητικών/εξευτελιστικών φωτογραφιών, βίντεο και άλλου υλικού σε ιστοσελίδες όπου και άλλα άτομα έχουν πρόσβαση, όπως blogs, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσηςκ.α.

 

  • Η διάδοση φημών στο περιβάλλον του θύματος

 

  • Κλοπή ταυτότητας

Σε ότι αφορά τους νέους, η κλοπή ταυτότητας πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί, κάποιος να σφετεριστεί την ταυτότητα ενός ατόμου, είτε υποκλέπτοντας τους κωδικούς πρόσβασης , είτε ανοίγοντας ένα ψευτικό λογαριασμό με το όνομα του άλλου ατόμου. Έτσι, πίσω από την κλεμμένη αυτή ταυτότητα, μπορεί να επικοινωνήσει με φίλους του ατόμου αυτού και να αναρτήσει φωτογραφίες και άλλο οπτικοακουστικό υλικό με σκοπό την δυσφήμιση και εξευτελισμό του ατόμου αυτού στο περιβάλλον του. 

 

Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό εκφοβισμό ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ενώ τα εκφοβιστικά μηνύματα ή φωτογραφίες μπορούν να διανεμηθούν είτε ανώνυμα είτε χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία πολύ γρήγορα σε ένα πλήθος ατόμων. Ένα θύμα ηλεκτρονικής παρενόχλησης είναι δυνητικά ευάλωτο 24 ώρες το 24ωρο και δεν έχει πλέον ένα ασφαλές καταφύγιο μακριά από αυτόν που τον φοβερίζει.

 

Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι τα παιδιά που έχουν γίνει θύμα εκφοβισμού μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη, αυτοκαταστροφική ή αυτοκτονική συμπεριφορά, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κακή επίδοση στο σχολείο, κοινωνική απομόνωση, αποχή από το σχολείο και τις παρέες των συνομήλικων τους.

  • Διαδικτυακή αποπλάνηση (Grooming)

Διαδικτυακή αποπλάνηση grooming συμβαίνει όταν ένας ενήλικας εκμεταλλεύεται το στοιχείο της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο δίνοντας ψευδή στοιχεία για την ταυτότητά του  έτσι ώστε να προσεγγίσει ανήλικα παιδιά με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση. 
 

Η αποπλάνηση διεξάγεται σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, δωμάτια συνομιλιών ή ιστοσελίδες παιχνιδιών με πολλούς παίκτες.

 

Ο παιδόφιλος ξεκινά συζήτηση με το πιθανό θύμα με σκοπό να αναπτύξει φιλική σχέση με αυτό και να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τόπο διαμονής του, τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι και τις σεξουαλικές του εμπειρίες. Με το που θα κερδίσει ο δράστης την εμπιστοσύνη του παιδιού στο διαδίκτυο, του προτείνει να πραγματοποιήσει μαζί του μια μυστική συνάντηση.

 

Ένα παιδί μπορεί να πέσει θύμα εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο χωρίς να συμβεί συνάντηση διά ζώσης ή σωματική επαφή. Για παράδειγμα, ο δράστης της κακοποίησης θα μπορούσε να του ζητήσει να στείλει γυμνές φωτογραφίες ή να τελέσει σεξουαλικές πράξεις μπροστά σε webcam, και να στείλει τις εικόνες σε άλλους
 

Ότι μορφή κι αν έχει η αποπλάνηση ανηλίκου, πολλά νεαρά θύματα νιώθουν ευθύνη και ενοχές που συνέβη και δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια.

 

Κάποια σημάδια της διαδικτυακής αποπλάνησης μπορεί να αποτελούν:

  • Η εκδήλωση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για κάποιον παιδί, ή η έκφραση της επιθυμίας για προσωπική συνάντηση.

  • Αποστολή σεξουαλικών-πορνογραφικών φωτογραφιών, συνδέσμων, βίντεο στο παιδί.

  • Κατεύθυνση των συζητήσεων, πάνω σε σεξουαλικά θέματα.

  • Ζήτηση προσωπικών φωτογραφιών από το παιδί.

  • Αποστολή δώρων στο παιδί όπως κινητά τηλέφωνα, ρούχα κ.α.

  • Sexting

Το «sexting» αφορά την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων φωτογραφιών ή βίντεο μεταξύ δύο ατόμων με θέμα το φλερτ ή γενικότερα την επικοινωνία πονηρού περιεχομένου.

 

Πραγματοποιείται μέσω κινητών τηλεφώνων, δωματίων συνομιλίας καιι στοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η εικόνα ή το βίντεο φύγει από κινητό ή τον υπολογιστή μας, τότε χάνεται ο έλεγχος. Ποτέ δεν ξέρουμε ΠΟΙΟΣ/Α θα το παραλάβει ή ΠΟΥ μπορεί να καταλήξει ή να δημοσιευθεί.

  • Ιδιωτικότητα-δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών

Τα παιδιά παρασυρόμενα συνήθως από τις συζητήσεις με άλλα άτομα μέσω διαδικτύου είναι πολύ εύκολο να αποκαλύψουν προσωπικά τους δεδομένα χωρίς ενδοιασμούς, όπως:

  • όνομα,

  • ηλικία,

  • διεύθυνση,

  • αριθμό τηλεφώνου,

  • όνομα σχολείου ή

  • στοιχεία που αφορούν φίλους και οικογένεια.

Και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, γιατί, όχι μόνο μπορεί μέσω των στοιχείων αυτών να γίνουν δέκτες παραπλανητικής διαφήμισης, αλλά κυρίως γιατί γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός τους στο φυσικό κόσμο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ

Το παντοπωλείο

Exposed

The Truth Behind the Screen

Safer Internet Day 2009 - Cyberbullying

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Facebook Κοκκινοσκουφίτσα 1

Do you really have a private life online? 

Sexting safety tips (3 of 3): Don't incite it!

Everyone Knows Sarah

Δεν είναι τόσο ανώνυμος όσο πιστεύεις

Ο άνθρωπος στο σοκάκι

Internet Safety - Newsround Caught In The Web

Clare thought she knew

The cyber bullying virus 

Cyberbullying: there is a way out!

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Facebook Κοκκινοσκουφίτσα 2

Sexting safety tips (1 of 3): Don't encourage it!

Megan's story

Tagged

Matt Thought He Knew

Τηλεοπτικό σποτ για το Cyber Bullying απο τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκληματος

Cyber bully- Full movie 

Ασφάλεια στο διαδίκτυο Facebook Κοκκινοσκουφίτσα 3

Sexting safety tips (2 of 3): Don't promote it!

Sexting dangers

Once Posted You Lose it

Ο ταχυδρόμος

Παιδί και ασφάλεια στο διαδίκτυο

Μέντιουμ αποκαλύπτει το μυστικό του !

Το άλμπουμ με τις φωτογραφίες

Dos and Don'ts when using social networks 

bottom of page